Thursday, July 24, 2008

Nak Kaya Tak?

Sewaktu Mamat dalam perjalanan memandu kereta untuk pulang ke Kuala Lumpur dari Johor Bahru, beliau berhenti rehat di salah sebuah hentian. Sewaktu berehat maka datanglah kepadanya seorang tua yang berpakaian agak compang-camping lalu menegurnya, "Anak nak ke mana?" Mamat menjawab ringkas, "KL."
Orang tua itu bertanya lagi, "Boleh pakcik tumpang sampai ke Pagoh?"
Maka dijawab oleh Mamat tadi, "Ehm... bolehlah." Lantas orang tua itu masuk dan duduk di dalam keretanya. Dalam hati Mamat berkata, "Hai, siapalah orang tua nii, orang ke atau...???"
Beliau meneruskan perjalanannya. Sebaik menghampiri Pagoh, orang tua tadi bertanya, "Anak nak kaya tak?" Si mamat tersentak dan berkata dalam hati, "Dah buat dah orang tua ni. Nak bagi aku kaya pulak. Orang tua ni nak bagi aku nombor kot. Atau nak menguji aku?"
Mamat pun menjawab, "Tak apalah pakcik, hidup sederhana pun cukup. Kalau kaya nanti lupa diri pulak." Orang tua tu tak bertanya lagi. Dalam hati Mamat berkata mungkin jawapannya adalah yang terbaik takut-takut itu hanya ujian daripada orang tua tadi.

Kemudian orang tua tu tanya lagi, "Anak nak kaya tak?" Mamat jawab serupa yang tadi, "Tak apalah pakcik, saya lebih senang hidup sederhana."
Bila sampai di Pagoh, orang tua itu minta diturunkan lalu berkata, "Tu, pakcik ada tinggalkan satu tin kaya cap Yeo's untuk anak sebagai tanda terima kasih kerana tumpangkan pakcik. Terima kasih, ya nak." Lalu orang tua tu turun dari kereta. Mamat tersipu-sipu malu lalu menjawab, "Terima kasihlah pakcik." Dan Mamat pun meneruskan perjalanannya.
Pengajaran dari cerita tadi, kalau ada orang nak bagi kaya, jangan lupa minta dia roti sekali...hehehe

No comments: